Zelfzorgmedicijnen

Zwangerschap & Borstvoeding

In ons assortiment bieden wij speciale producten voor mama’s aan, zoals ovulatietests, zwangerschapstests, supplementen en huidverzorgingsproducten voor tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Daarnaast hebben we ook producten zoals zoogcompressen, voedingsflessen en meer.

 

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Dan is het belangrijk om op te letten welke medicijnen je gebruikt. Bepaalde medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de ongeboren baby, en sommige medicijnen mag je helemaal niet nemen. Lees de bijsluiter altijd goed door! Bespreek dit met je arts en apotheker.

 

Bij het geven van borstvoeding kunnen geneesmiddelen via de moedermelk ook bij de baby terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn, omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn om alle geneesmiddelen af te breken en uit te scheiden. Lees altijd goed de bijsluiter door! Als je er niet uitkomt, kun je onze deskundigen om advies vragen. Op deze pagina wordt uitleg gegeven over zelfzorgmedicijnen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

 

Kijk voor meer informatie ook naar de volgende websites:

 

Ook kan ZwangerWijzer je helpen bij de voorbereiding op jouw zwangerschap.

Vul de vragenlijst op ZwangerWijzer in en bekijk of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby.

Alle medicijnen brengen risico’s met zich mee, zelfs medicijnen waarvoor je geen recept nodig hebt. Voordat het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) een medicijn op de markt toestaat, beoordeelt het CBG of de risico’s acceptabel zijn. Als dat het geval is, worden de risico’s vermeld in de bijsluiter. Lees deze altijd goed door! De eventuele risico’s van het gebruik van een medicijn tijdens de zwangerschap vind je in rubriek 2 van de bijsluiter. Lees de bijsluiter dus altijd zorgvuldig.

Het is belangrijk om altijd met je arts te overleggen voordat je een medicijn gebruikt tijdens de zwangerschap of als je van plan bent zwanger te worden. Je arts kan je het beste advies geven over de risico’s en mogelijke alternatieven. Ook kan zij je informeren over hoe lang medicijnen in je lichaam blijven en wanneer het veilig is om zwanger te worden nadat je bent gestopt met bepaalde medicijnen.

Sommige medicijnen, zoals die voor de behandeling van kanker, blijven lange tijd in je lichaam. Deze medicijnen hebben vaak veel tijd nodig om volledig uit het lichaam te verdwijnen. In sommige gevallen moet je zelfs tot twee jaar wachten voordat je zwanger mag worden. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden en medicijnen gebruikt of gaat gebruiken, is het belangrijk om altijd de bijsluiter te lezen. In de bijsluiter staat of je de medicijnen mag innemen tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het verstandig om te overleggen met je arts of apotheker. Zij kunnen je adviseren over hoe je kunt voorkomen dat je zwanger wordt, of over het stoppen met het medicijn of het overschakelen naar een ander medicijn.

Ben je echter een man en wil je kinderen krijgen, dan kunnen dezelfde waarschuwingen ook voor jou gelden als je medicijnen met een hoog risico gebruikt of gaat gebruiken. Het is dus altijd verstandig om dit te bespreken met je arts of apotheker, zodat zij je hierover kunnen informeren

Sommige medicijnen mogen alleen tijdens bepaalde trimesters van de zwangerschap (de maanden waarin je zwanger bent) worden gebruikt. Bepaalde medicijnen mogen juist niet tijdens specifieke trimesters worden ingenomen. Lees de bijsluiter goed door en vraag anders onze deskundigen om informatie.

Een voorbehoedmiddel wordt gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Bekende voorbehoedmiddelen zijn de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere opties zijn de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel het beste bij jou past, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Het is een goed idee om dit te bespreken met je huisarts. Sterilisatie kan een optie zijn als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. Vergeet niet om ook condooms te gebruiken ter bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s

 

Had je seks korter dan vijf dagen geleden? Dan kun je een van de volgende dingen doen:

Winkelwagen