Zelfzorgmedicijnen

Kinderen

 

Heeft je kind last van koorts, griep, buikpijn of andere klachten? Zelfzorgmedicijnen en hulpmiddelen voor kinderen kunnen deze klachten verlichten. In ons assortiment vind je verschillende zelfzorgmedicijnen en hulpmiddelen, speciaal voor kinderen. Als je kind het moeilijk vindt om een tablet in te nemen, zijn er ook alternatieven beschikbaar, zoals drank, kauwtabletten of zetpillen.

 

Wil je meer informatie over zelfzorgmedicijnen en hulpmiddelen voor kinderen? Lees in de bijsluiter hoe het medicijn wordt gebruikt en welke dosering je mag geven. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met onze deskundigen. Op deze pagina wordt uitleg gegeven over zelfzorgmedicijnen voor kinderen.

 

Het is altijd belangrijk om de klachten van je kind goed in de gaten te houden. Indien nodig moet je op tijd contact opnemen met een arts.

 

Kijk voor meer informatie over klachten en behandelingen bij kinderen ook naar de volgende websites:

 

https://www.thuisarts.nl

https://www.apotheek.nl
https://kindermedicatie.nl
https://www.kindenziek.nl
https://www.ehbo.nl/tips

https://inhalatorgebruik.nl

 

* Zie ook medicijninformatie en bijsluiters

 

Zelfzorgmedicijnen mogen meestal maar kort worden gebruikt, doorgaans niet langer dan drie dagen. Lees altijd goed de bijsluiter door. Het kan zijn dat een zelfzorgmedicijn door een arts voor een langere periode wordt voorgeschreven, maar dit gebeurt alleen op aanwijzing van de arts. Bespreek goed met de arts hoe lang het zelfzorgmedicijn gebruikt mag worden en houd de gezondheid van het zieke kind in de gaten!

Medicijnen voor kinderen moeten meestal worden gebruikt op basis van leeftijd en gewicht. Het gebruik staat vermeld in de bijsluiter en op de verpakking. Wees altijd extra voorzichtig met medicijnen voor kinderen. Sommige medicijnen mogen niet samen worden gebruikt. Als het kind al medicatie gebruikt, zoek dan goed uit of deze samen kunnen worden ingenomen; dit staat meestal in de bijsluiter. Anders kunt u dit navragen bij onze deskundigen.

Medicijnen werken bij kinderen anders dan bij volwassenen. Vooral bij pasgeborenen en jonge kinderen zijn er aanzienlijke verschillen. Het geven van medicijnen aan kinderen kan ook lastig zijn, bijvoorbeeld bij grote tabletten, zetpillen en soms ook in drankvorm.

 

Een kind kan het vervelend, moeilijk of vies vinden om medicijnen te slikken. Wat kun je doen?

 

Een tablet of capsule doorslikken gaat het beste als je het kind de tablet of capsule op de tong laat leggen en meteen daarna een slok water laat nemen. Als het kind het hoofd bij het slikken een beetje naar voren buigt, glijdt de tablet soepel naar binnen en blijft hij niet achter in de keel plakken.

 

Heeft je kind problemen met het slikken van het medicijn? Lees dan in de bijsluiter of het gemengd mag worden met yoghurt, melk, vla, warm eten of appelmoes. Als dat mag, meng dan het medicijn met een klein deel van het eten. Dit beetje laat je eerst opeten voordat je kind de rest van het eten krijgt. Zo zorg je ervoor dat het kind al het medicijn binnenkrijgt.

 

Mag je het medicijn niet mengen, fijnmaken of de capsule openen? Kijk dan of er van het medicijn een drankje of misschien een zetpil beschikbaar is.

Kies voor kinderen liever paracetamol als zetpil dan paracetamol-tabletjes. Kinderen denken soms dat de tabletjes snoepjes zijn. Ze smaken lekker en daardoor kunnen kinderen er dan teveel van innemen.

Soms kunnen kinderen allergisch reageren op bepaalde medicijnen. Dit kan klachten veroorzaken zoals huiduitslag, diarree, braken en andere symptomen. Hoewel deze reacties heel zeldzaam zijn, is het belangrijk om hier alert op te zijn. Lees goed de bijsluiter door en neem contact op met een arts als de klachten niet overgaan of ernstig zijn.

Kinderen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, astma, immuunziekten of andere aandoeningen, kunnen sommige medicijnen niet gebruiken of kunnen klachten ervaren door het gebruik ervan. Wees hier alert op en lees goed de bijsluiter door! Vraag onze medicijndeskundige als je hier vragen over hebt.

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ademhalingsproblemen krijgen door menthol. Gebruik daarom voor kinderen jonger dan 2 jaar nooit stoomdruppels, stoomcapsules of inhalatiezalf met menthol

Baby’s en jonge kinderen van een bepaalde leeftijd mogen middelen die de volgende (hulp)stoffen bevatten niet, beperkt of alleen op advies van een arts of apotheker gebruiken. Wees hier alert op! Lees altijd goed de bijsluiter door en bespreek dit met een arts of aan een deskundige. Het gaat om de volgende stoffen: benzylalcohol, boorzuur, ethanol en propyleenglycol.

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen soms moeilijk ademen door menthol. Gebruik daarom voor kinderen jonger dan 2 jaar nooit stoomdruppels, stoomcapsules of inhalatiezalf met menthol.

Er is vaak nog weinig bekend over bijwerkingen van medicijnen bij kinderen. De informatie in de bijsluiter van een medicijn is regelmatig alleen gebaseerd op onderzoeken en ervaringen met medicijnen bij volwassenen. De werking en bijwerkingen kunnen hetzelfde zijn bij volwassenen als bij kinderen, maar dat is niet altijd het geval.

 

Sommige bijwerkingen komen bij kinderen wel voor en bij volwassenen niet. Ook kan een bijwerking vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen, en omgekeerd. In de bijsluiter staat welke bijwerkingen je kunt verwachten. Neem contact op met een arts als je merkt dat je kind last heeft van bijwerkingen. Als je wilt, kun je een melding maken bij het bijwerkingencentrum Lareb: https://www.lareb.nl

Bij het geven van borstvoeding kunnen geneesmiddelen via de moedermelk ook bij de baby in het lichaam terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn, omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn om alle geneesmiddelen af te breken en uit te scheiden.

 

Lees altijd goed de bijsluiter door! Kom je er niet uit, dan kun je onze deskundige om advies vragen. Verder kun je ook meer informatie vinden op de volgende website: Medicijnen de tijdens zwangerschap

 

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen snel uitdrogen. Dat kan al binnen 24 uur. Vooral baby’s jonger dan 3 maanden.
Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.

 

  • Bel je huisarts als je kind veel minder drinkt dan normaal, veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt.
  • Bel ook je huisarts bij diarree met erge buikpijn of buikpijn die steeds blijft. Of bij diarree met bloed en slijm.
  • Bel direct de huisarts als je kind suf is of niet goed wakker te krijgen. En ook als je kind in de war is of anders reageert dan normaal.

 

  • Diarree die plotseling ontstaat komt vaak door een virus.
  • Laat je kind veel drinken. Dan droogt je kind niet uit.
  • Geeft je kind ook over, geef dan steeds kleine slokjes.
  • Is je kind niet ziek en duurt de diarree langer dan 1 week? Dan komt de diarree vaak door te veel vruchtensap of melk.

 

Bij diarree en overgeven/braken, kun je je kind een speciaal drankje geven: . In dit drankje zitten suikers en zouten die de darmen nodig hebben om genoeg vocht op te nemen in het lichaam.

 

  • ORS is een medicijn dat zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek of drogist. Het kan worden gekocht als een kant-en-klaar drankje of als zakjes met oplospoeder. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking goed te volgen om de drank correct te kunnen maken. De verpakking geeft ook aan hoeveel ORS je aan je kind moet geven.
  • Het is niet aanbevolen om zelf een soort ORS te maken met suiker en zout, omdat dit niet voldoende effectief is. Appelsap vermengd met water is ook niet zo effectief als ORS.
  • Geef je kind meteen ORS na elke keer dat het diarree heeft of overgeeft. Als dit niet mogelijk is, geef je kind dan gedurende de dag elk paar minuten een slokje ORS. Dit kan worden gedaan met een lepel of een rietje.
  • Voor baby’s moet ORS worden gegeven vóór de borstvoeding of flesvoeding. Daarna moet de normale hoeveelheid flesvoeding of borstvoeding worden gegeven. Tussen de voedingen door moet steeds een slokje ORS worden gegeven. Dit kan bijvoorbeeld door wat ORS in de speen van de fles te doen of met behulp van een lepeltje.
  • Zelfs als je kind vaak overgeeft, kun je nog steeds ORS geven, omdat er altijd wel iets binnen blijft.
  • Blijf ORS geven zolang je kind diarree heeft of blijft overgeven.
  • Je kind mag naast ORS ook andere drankjes drinken als het daar zin in heeft.
Winkelwagen